Når man får noget gratis på nettet, er det normalt fordi, det er én selv, der er varen. Eller click-bait. Ikke denne gang..

Datatilsynet har for nylig offentliggjort en gratis skabelon til databehandleraftale.

En databehandleraftale er et af de dokumenter, som alle virksomheder i realiteten skal forholde sig til for at overholde persondatareglerne senest pr. 25. maj 2018 og som volder store udfordringer i praksis.

Skal du i gang med at lave en databehandleraftale, har du nu et rigtig godt fundament for at lave din egen.

Er du allerede ved at få lavet en databehandleraftale, kan du overveje at tage en snak med din rådgiver, om arbejdet kan gøres mere enkelt ved hjælp af Datatilsynets skabelon.

Alle virksomheder kan bruge skabelonen og den tilhørende vejledning som led i overholdelse af den nye persondataforordning.

Men… Den har da ikke fået særlig meget opmærksomhed på LinkedIn?

Nej (kunne man frygte, at vi advokater og jurister, som normalt råber GDPR ved den mindste anledning, godt ved, at skabelonen betyder mindre arbejde for os…?).

Personligt har jeg i dag sagt til en kunde, at de kan prøve selv at lave databehandleraftalen, fremfor at jeg laver den. Løber de ind i problemer, er de selvfølgelig velkomne til at slå på tråden og så tager vi den derfra. Men modellen vil helt sikkert være billigere for dem.

Det gav ikke overraskende positiv feedback. 🙂 Og formentlig en stærk relation på den lange bane.

Betyder det, at en skabelon ikke kan erstatte individuel rådgivning fra jurister og advokater? Ja. En skabelon kan f.eks. ikke tage højde for virksomhedens konkrete og kommercielle forhold.

Men lur mig, om ikke langt størstedelen af danske virksomheder alligevel vil have stor gavn af Datatilsynets skabelon – ikke mindst for at se, hvad der skal være med, og hvordan Datatilsynet fortolker reglerne på dette punkt. Jeg synes, den er fremragende og tror, at virksomheder kan spare en del omkostninger ud fra skabelonen.

Skabelon og vejledning kan hentes her: https://www.datatilsynet.dk/nyheder/nyhed/artikel/Ny-skabelon-skal-hjlpe-virksomheder-og-myndigheder-med-at-blive-klar-til-databeskyttelsesforordning/